Medlemsmøte 26. januar

Pinot utenfor Burgund

Påstand: Burgunds berømte drue pinot noir er på sitt beste den flotteste og mest forheksende av alle rødvinsdruer. Men den er vanskelig å dyrke, resultatene blir fort ujevne, og prisnivået er høyt. Druen er følsom for endringer i klima og jordsmonn, og reagerer fort på forhold den ikke liker ved å bli enten grønn og strev, plump og søt, grov og enkel, eller karakterløs og tynn. Men denne følsomheten betyr samtidig også at den er en fantastisk overbringer av terroir! Og det er vel ingen andre éndrue-rødviner som kan varte opp med den samme kombinasjon av aromarikdom, balanse, kompleksitet, eleganse og sjarm som vi kan finne i en virkelig god pinot noir.

Pinot er gjerne på sitt aller beste i nokså kjølige klima, og Frankrikes Burgund er selve ‘hjemlandet’ – som mange forsøker å etterligne. I tillegg er pinot noir en viktig bestanddel i mange champagner.

Men også kvalitetsbevisste og kyndige vinbønder i varme vinregioner kan i dag lage strålende viner på druen, og blant landene som i dag lager flott pinot kan vi telle blant annet England, Canada, Tyskland, Sør-Afrika, New Zealand, Australia og USA.

Foredragsholder Geir Egil Dahle Øien

Fokus på kveldens foredrag blir nettopp på å finne gode kjøp og gode viner fra druens ‘utland’ – altså utenfor Burgund. Bli med på en reise verden rundt sammen med verdens mest omsvermede rødvindrue!

Vi smakte på følgende viner

Hattingley Valley Rosé 2018, England
Salwey Spätburgunder 2019, Baden, Tyskland
Mt. Beautiful Pinot Noir 2018, North Canterbury, Canterbury, New Zealand
Penfolds Bin 23 Pinot Noir 2020, South Australia, Australia
Springfield Estate Pinot Noir 2016 (?), Breede River Valley, Robertson, Sør-Afrika
Maximin Grünhäuser Pinot Noir 2019, Mosel, Tyskland
Au Bon Climat ‘Isabelle’ Pinot Noir 2018, Santa Maria, California, USA

Kveldens meny

Rødbetrisotto, laks, kjerner og cruidé
Confitert andelår

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *